Hrvatski English Swedish
Hrvatski English Swedish

Prirodne i kulturne znamenitosti Korčule i okolice

Srednjedalmatinski otok Korčula pruža se usporedno s nedalekim kopnom, smjerom zapad-istok. Obala otoka je razvedena nizom zaljeva i uvala zbog čega je privlačan mnogim nautičarima. Sjeverna mu je obala razmjerno niska, lako pristupačna te ima nekoliko prirodnih, od južnog i istočnog vjetra, zaštićenih luka: Korčula,Banja, Račišće, Vrbovica, Babina, Prigradica, Tri Žala.

Otok Korčula danas predstavlja jedinstveni spoj prekrasne prirode, tisućljetne kulturne tradicije i povijesti te modernog turizma. Korčula očarava bezvremenskom ljepotom, minula vremena utisnula su trag u kamenu koji priča. Diči se živim tradicijama koje njeguje. Morešku, viteški ples s mačevima, Korčulani stoljećima ponosno igraju -„bate“, a Čara, Pupnat i Žrnovo također njeguju kumpanije i moštru prenoseći je iz koljena na koljeno stotinama godina. Otok je poznat i kao rodno mjesto istraživača Marka Pola.

Bezbrojne prekrasne plaže i uvale, 2671 sunčani sat godišnje najviše na čitavom Jadranu, luksuzni hoteli i kuće za odmor, stoljetni maslinici i vinogradi, prastari ljetnikovci i drevna otočna mjesta koja kao da su ostala izgubljena u nekom davno minulom vremenu mame na ovaj otok turiste iz cijeloga svijeta.

U neposrednoj blizini otoka nalaze svjetski poznati spomenici kulture Stari Grad Dubrovnik (dodan na UNESCO-ov popis Svjetske baštine), Mali i Veliki Ston, poznat po solani i Stonskim zidinama, koje su poslije Kineskog zida druge najduže zidine na svijetu, Nacionalni park Mljet, poseban po samostanu na otočiću sv. Marije i brojim raznolikim biljnim i životinjskim vrstama, poluotok Pelješac, važna hrvatska vinska regija, te Arboretum Trsteno, najstariji spomenik vrtne arhitekture i najstariji arboretum na svijetu.

Dolazak na otok Korčulu brodom:

 • brzobrodska linija Korčula – Vela Luka – Pescara
 • trajekt Vela Luka – Split
 • trajekt Split – Korčula – Dubrovnik
 • trajekt Korčula – Drvenik
 • trajekt Korčula – Orebić
 • katamaran Vela Luka – Split
 • katamaran Korčula – Split
 • katamaran Korčula – Dubrovnik
 • brodska linija Korčula – Orebić

Lokacija na kojoj su smještene kuće za odmor nalazi se u mirnoj uvali Tri Žala, udaljenoj 4km na zapadnu stranu od grada Korčule, prema naselju Račišće. U uvali se nalazi nekolicina obiteljskih kuća i kuća za odmor, na idealnoj je udaljenosti od svakodnevnog gradskog života i turističkih gužvi.

Do korčule se automobilom može doći za 7min, biciklom za 18 min, a pješice za pola sata.

Kada ste na Tri žala možete još i:

 • upoznati se s Vela Lukom (42 km)
 • obići Pupnatsku Valu (12 km)
 • vidjeti Veliki i Mali Ston ( 95 kn)
 • doživjeti Dubrovnik (120 km)
 • razgledati arboretum Trsteno (100 km)
 • istražiti nacionalni park Mljet (64 km)
 • surfati na Vignju (35km)
 • piti vrhunsko vino na Pelješcu… (35km)

Koncept i opis projekta

…vrijednost tog sitnog graditeljstva sastoji se u sljubljenosti s krajolikom i u prirodnoj povezanosti rasporeda svojih dijelova, i svodi se samo na korisne i upotrebljive prostore.
Mirko Miličić

Imajući to na umu, zgrada je projektirana na suvremen način kako bi se ostvarile nove vrijednosti sukladno suvremenom načinu života, novim tipologijama i novom korištenju prostora. Želja je bila da je zgrada maksimalno primjerena ljudskom mjerilu i da njene proporcije i veličina budu usklađene sa tradicionalnom arhitekturom lokalnog kraja.

Zgrada je projektirana na izrazito strmom terenu i projektom se trudilo maksimalno ju uklopiti u krajolik i povezati sa pripadajućom česticom. Oblikovana je u jednostavnim manjim volumenima koji su međusobno u takvom odnosu da se ostvaruju bogati prostorni odnosi unutarnjeg i vanjskog prostora. S obzirom na sve navedeno, odlučilo se primjeniti ravni krov kao element koji omogućuje maksimalno korištenje vanjskog prostora i boravak na otvorenom, što je također jedna od važnih karakteristika korištenja tradicionalne mediteranske arhitekture.

Čitava parcela je zapravo promišljana kao cjelovita građevina koja se sastoji od prostora različitih karaktera. Hortikulturno uređenje je isto tako jedan vrlo bitan faktor lokalnoga kraja. Pogodna klima omogućuje izrazito bujan rast mediteranskog bilja. Vanjski rubovi građevine oblikovani su žardinjerama sa mediteranskim biljem. Kaskadno prateći teren, ova zgrada sa integriranim zelenilom još više se stopila sa krajolikom unutar kojeg se nalazi.

Kolni pristup u kuću osiguran je u razini podruma u kojem je smještena garaža. Podrumska etaža je u razini prometnice s koje se pristupa na parcelu. Glavni ulaz u kuću je u razini kata, od nivoa prometnice do kata vodi vanjsko stubište koje svoji nagibom prati nagib terena. U podrumu se nalaze garaža, teretana, turska sauna, finska sauna, tuš, wc, spremište i stubište koje vodi na suteren. Na etaži suterena smještene su tri spavaće sobe i dvije kupaonice, te hodnik i stubište koje vodi na kat. Jedna soba ima zasebnu kupaonicu, a druge dvije dijele. Sobe imaju natkrivenu i nenatkrivenu terasu. Na katu se natkriveni ulaz, ulazni prostor, pomoćni wc, dnevni boravak, kuhinja i blagovanje. Na ovoj etaži je i nenatkrivena terasa te vanjsko stubište koje vodi na krov. S terase je moguće pristupiti i vanjskom prostoru s roštiljem.Krov je formiran djelomično kao terasa, a dio krova koji je bliži susjednoj parceli oblikuje se kao žardinjera s visokim zelenikom kako bi se zaštitilo od neželjenih pogleda. U razini krova je smješten vanjski bazen.